Sztuka w erze postprawdy: jak interpretować dzieła w czasach dezinformacji.
Antocyjany są po największej części odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania koloru winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bo już ich sok jest odcienia czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Formy te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony lub ewentualnie różowy, zależy w każdym calu, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na odcienie od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się po największej części antocyjanom.
1. Sprawdź to
2. Tutaj
3. Przejdź dalej
4. Zajrzyj tutaj
Festiwale filmowe: od Cannes po lokalne inicjatywy.